Mindfulness voor onderwijspersoneel

In het onderwijs werken de meest bevlogen werknemers en tegelijkertijd kent het onderwijs het hoogste percentage mensen met een burn-out. Relatief veel mensen in het onderwijs hebben last van ernstige stressklachten. Deze stressklachten leiden veelal tot ziekte en/of tot behoorlijke vermindering van werkplezier.

De training leert u bewuste aandacht geven aan de dingen zoals ze zijn, ongefilterd en zonder oordeel. Dit doen we door het aandachtig observeren, onderzoeken en waarnemen van onze denkprocessen door ze als een wetenschapper met een zekere distantie, van moment tot moment te bekijken. Dit helpt ons om onze ingesleten denkpatronen en geconditioneerd gedrag te herkennen. Door te observeren zien we hoe druk we in ons hoofd zijn en veelal bezig zijn met anticiperen en niet met de feitelijke situatie.

Wat levert een training u op?

We gebruiken tijdens de trainingen voorbeelden uit de eigen praktijk van het onderwijs. De oefeningen die we doen kunt u direct weer gebruiken. Mindfulness, het MBSR programma, heeft een aangetoond effect. Het vergroot uw persoonlijke effectiviteit, vitaliteit en werkplezier. Na de training kunt u in complexe situaties beter overzicht houden en heeft werkdruk minder impact. U staat meer ontspannen in het werk en u hervindt uw werkplezier. Wat u terugziet in de klas is een betere sfeer en een grotere kwaliteit van het lesgeven.

U bent zich bewuster van wat u energie kost en wat u energie oplevert en u maakt weloverwogen keuzes. Het vergroot uw stressbestendigheid en het bevordert lichamelijk en geestelijk welzijn. U weet hoe u werk en daarnaast ook privé meer optimaal kunt inrichten en beter prioriteiten kunt stellen.

Programma en aanpak

De 8-weekse training bestaat uit bijeenkomsten van 2,5 uur. We oefenen elke week met een thema. De eerste bijeenkomst kan dienen als kennismakingsbijeenkomst om te ervaren of deze training iets voor u is.
Thema’s die aan bod komen zijn o.a. de automatische piloot versus bewuste aandacht, obstakels, stress, communicatie.

We behandelen deze thema’s aan de hand van praktische oefeningen zoals:
– concentratie oefeningen
– meditatie
– lichaamsgerichte oefeningen (eenvoudige yoga oefeningen)

Het is met name een oefentraining, veel ervaren. U krijgt uw eigen werkboek en geluidsbestanden mee om deze oefeningen ook thuis te kunnen doen.

Tip voor personeel in het onderwijs.

Alle onderwijspersoneel kan nu  vanwege het nieuwe CAO akkoord tot 600,- aan cursussen volgen die gericht die gericht zijn op persoonlijke ontwikkeling. Hier heb je als onderwijs personeelslid wettelijk recht op. Dit kun je ook voor deze MBSR ( mindfulness) training doen, die gericht is op persoonlijke ontwikkeling en welbevinden.  Je  kunt dit doen door de rekening van deze training naar je werkgever te sturen.
Ook geeft het vervangingsfonds eventuele extra subsidies aan scholen en docenten met betrekking tot stresspreventie, waardoor je eventueel op deze manier budget vrij kunt laten maken via je werkgever.

  Graafseweg 274 Nijmegen (Gebouw Augustinus)
Copyright © 2019 Fides Praktijk voor Mindfulness Nijmegen