India is lang een bedevaartsoord geweest voor mensen met veel verschillende religieuze en spirituele achtergronden, en hoewel ik mezelf nooit had voorgesteld het soort persoon te zijn dat zich zou aansluiten bij de bedevaartsfeer van de pelgrim, begin ik zowel de formaliteit als de betekenis ervan te begrijpen. Het lijdt geen twijfel dat de laatste jaren mijn spirituele pad is verdiept en dat naar India komen, een plaats van oorsprong voor veel diepgewortelde wereld-ideologieën in het algemeen, maar vooral voor het yogasysteem, steeds aantrekkelijker wordt en steeds groter wordt en voor mij volkomen noodzakelijk beginnen te worden als onderdeel van mijn individuele groeiproces. Dit wordt nu mijn derde reis naar India.

“We reizen aanvankelijk om onszelf te verliezen; en we reizen vervolgens om onszelf te vinden. We reizen om ons hart en onze ogen te openen en meer te weten te komen over de wereld…En we reizen, in essentie, [om] weer jonge dwazen [te] worden – om de tijd te vertragen en opgenomen te worden, en [om] nog een keer verliefd te worden. “- Pico Iyer

Yoga is voor mij een belangrijke drijfveer om op reis te gaan. Het leven van vandaag is te gecompliceerd en we hebben ons grotendeels verloren in de chaos. De wortels van yoga gaan niet over gecompliceerde houdingen, hete studio’s, coole afspeellijsten of leuke yogabroeken. Ze gaan over het afpellen van de lagen van wie we werkelijk zijn en waar we echt van gemaakt zijn onder alle glans en glamour van het moderne leven … en dat proces gaat grotendeels over het cultiveren van bewustzijn, het vinden van innerlijke stilte en het doen van een heleboel zelf onderzoek.

De yoga van vandaag heeft ons ontmoet in onze drukke, niet-verbonden levens, en biedt een pad voor ons om naar binnen te kijken. Hoe meer tijd ik doorbreng met lesgeven en oefenen en zie hoe de jaren verstrijken en hoe de lagen langzaam afschuren, zie ik deze waarheid helderder dan ooit. De eindeloze diepte die yoga biedt, vind ik inspirerend. Hoeveel ik ook leer, er staat altijd meer kennis, begrip en inspiratie te wachten om gevonden te worden. En yoga blijft me ontmoeten waar ik ook ben.

Dit is wat me nu terug naar India trekt. De diepere leringen en subtielere afspraken. Dit in combinatie met het geloof en de toewijding die overal zichtbaar is. De diversiteit, de schoonheid en ja, zelfs de intensiteit. Mijn doel blijft om zoveel mogelijk op elk niveau te ervaren en om mijn begrip van yoga nog dieper te begrijpen en dit te laten versmelten met de mindfulness.

“Mindfulness is gewoon zich bewust zijn van wat er nu gebeurt zonder te willen dat het anders was; genieten van het aangename zonder vast te houden wanneer het verandert (wat het zal doen); het zijn met het onaangename zonder bang te zijn dat het altijd op deze manier zal zijn (wat het niet zal doen). “- James Baraz

Sinds het begin van de geschiedenis verzamelen mensen zich voor spirituele oefeningen zoals yoga en meditatie in heel India. Rishikesh in Noord-India is een pittoreske plek waar de rivier de Ganges uit de lagere Himalaya’s India intuimelt. Het wordt vaak de hoofdstad van de wereld voor yoga genoemd en is een geweldige plek om je spirituele reis te beginnen. De vredige vallei is omzoomd met ashrams en yoga- en meditatiecentra, en mensen van over de hele wereld komen hier om te studeren, te oefenen en te relaxen.

Uiteindelijk is het toch de reis die er toe doet.